Michael van Praag – ‘Wat kan voetbal bijdragen aan een eerlijkere wereld?’
“Als ik kijk naar de manier waarop vandaag de dag wordt gedebatteerd, vind ik dat een failliet voor de maatschappij. Toon jezelf een waardig verliezer en geef het goede voorbeeld.”
In deze aflevering van Ask it Forward neemt Michael van Praag – dé Nederlandse voetbalbestuurder van de afgelopen dertig jaar – de vraag in ontvangst van Milka Yemane.
Tijdens zijn bestuursperiode voor Ajax, de UEFA en KNVB, spreekt Michael zich volop uit over thema’s als (homo)discriminatie, de mensonterende omstandigheden in Qatar en allerlei situaties die om een morele keuze van hem vragen. ‘Als je rekening houdt met de persoonlijke beperkingen van een ander, leidt dat tot vertrouwen en saamhorigheid’. Hoe Michael verder bijdraagt aan een eerlijker wereld? Ontdek het in dit openhartige gesprek tussen Michael en Suzanne Leclaire.
Over zijn keuze voor The Ones van kunstenaar Micky Hoogendijk zegt Michael van Praag: ‘Het werk is onderdeel van een serie van zeven bronzen sculpturen. Het beeld is een samenscholing van volwassenen en kinderen. Dat past bij de vraag van Milka, omdat voetbal bij uitstek het verbindende element is. Iedereen accepteert elkaar, iedereen neemt elkaar in de armen omdat er een goal is gemaakt. Dan maakt het niet uit wat iemands geaardheid, culturele achtergrond of wat dan ook is. Althans binnen het team, want de buitenwereld is een ander verhaal.‘
De kern
- Eerlijkheid is voor mij integriteit, niet liegen en vertrouwen. Ik kan zwijgen als de bank van Engeland.
- Vanuit de voetballer gaat het niet 100% om vertrouwen, maar vanuit de scheidsrechter wel. Want de spelers, de bestuursleden en supporters hebben er recht op dat de scheidsrechter in al zijn/ haar geweten een beslissing neemt.
- ‘Milka doelt in haar doorgeefvraag waarschijnlijk op de mensonterende situaties die zich in Qatar afspelen. En wellicht dat er acceptatie moet zijn voor iedereen in voetbal. Er zijn bijvoorbeeld landen in de wereld waar vrouwen niet mogen voetballen. Ik heb met de Iraanse voetbalbond samengewerkt om dat op te zetten, want waarom zouden alleen mannen en jongens mogen voetballen? Het voetbal kan op dat gebied de wereld een stukje eerlijker maken. Bij de KNVB zeggen we altijd ‘voetbal is voor iedereen’.
- Als je rekening houdt met de technische of persoonlijke beperkingen van een ander dan leidt dat tot vertrouwen, saamhorigheid en er samen het beste van maken. Goede coaches en trainers hebben daar oog voor.
- Toen ik voorzitter werd voor de KNVB heb ik een plan ontwikkeld om een veilig sportklimaat te creëren. Ik vind het zo oneerlijk dat wij in de voetbalsport nog steeds discrimineren tegen homoseksuelen. Vanuit de KNVB geven we workshops en masterclasses over dit onderwerp. Na mijn vertrek heeft de KNVB dit beleid voortgezet voor een meer inclusieve voetbalwereld.
- Voetbal kan eraan bijdragen dat mensen hun gedrag positief beïnvloeden, zoals tegen je verlies kunnen. Het gaat om respect hebben. Een treffend voorbeeld is dat de fans van Real Madrid een staande ovatie gaven toen Ajax Real Madrid versloeg in 1995. Dat zal ik nooit meer vergeten.
- Als ik kijk naar de manier waarop vandaag de dag wordt gedebatteerd – dat mensen anderen voor leugenaar uitmaken zonder met tegenargumenten te komen – dan vind ik dat een failliet voor de maatschappij. Toon jezelf een waardig verliezer en geef een goed voorbeeld aan de bevolking. Dit geldt voor de politiek, voetbal en het bedrijfsleven.
- Een goede reputatie is het gevolg van integer zijn en vice versa.
- Ik ben vanaf het begin tegen het houden van het WK in Qatar. Dat vind ik als bestuurder en als mens. Namens de KNVB heb ik de UEFA gevraagd om een brief te sturen naar de UEFA dat bij toekomstige toernooien er mensenrechten paragrafen in de voorschriften komen. Dat is overgenomen en dat heb ik bereikt. Tegelijkertijd kunnen we het niet meer annuleren, dat leidt tot faillissement…Laat de sporter sporten en de verantwoordelijken de verantwoordelijkheid op zich nemen.
- Half mei (2021) is mijn biografie verschenen. Daarin deel ik heel eerlijk mijn ervaringen in de top van het voetbal. Het geeft een genuanceerder verhaal dan de oneliners in mijn Tweets of de media die over mij schrijven.
- Bij alles dat je doet, moet je dichtbij jezelf blijven. In het allereerste interview dat ik ooit gaf zei ik dat ik van plan was om mijn eigen normen en waarden niet in de voetbalwereld wil verkwanselen. Terugkijkend denk ik dat dat mij is gelukt.
- Op de vraag of voetbal zorgt voor een eerlijkere wereld, zou ik zeggen: voetbal kan de wereld niet gezelliger maken, maar wel beter.